test_01_večerna_osvetljava
test_01_večerna_osvetljava

press to zoom
test 05 fasadni paneli in notranja svetl
test 05 fasadni paneli in notranja svetl

press to zoom
test 53 restavracija
test 53 restavracija

press to zoom
test_01_večerna_osvetljava
test_01_večerna_osvetljava

press to zoom
1/8

BOHINJ

BOHINJSKA ČIPKA

maj 2019

Investitor želi v obstoječi stavbi vzpostaviti hotelsko dejavnost. Tako prvo kot drugo nadstropje bosta dobili po štiri hotelske sobe, z dvema sobama v podstrešju. Pritličje ohrani kuhinjo in administrativne prostore, za popolnoma nov začetek pa bo poskrbela preurejena zunanja podoba.

Ideja, ki narekuje ves nadaljni koncept, je gradnja druge fasade. S tem vsaka soba pridobi uporabno površino, v nekaterih primerih se v pridobljenem prostoru oblikuje priročna zaprta shramba, spet druge sobe pa se namesto shrambe podaljšajo za dolžino napušča.

“Brez dodatnega spreminjanja lupine obstoječega objekta se celotno stavbo obleče z izmenjujočimi steklenimi in polnimi paneli.”

Prepoznavna značilnost koncepta je modularnost panelov, ki z enotno širino vzpostavijo prijetno členitev fasade. Pretirani zaprtosti se izognemo s perforiranjem panelov, kar privede do prosojnosti celotnega oboda, hkrati pa sebi vprid uporabi še tako sončno svetlobo podnevi, kot notranjo umetno svetlobo ponoči, da ustvari igro svetlo temnih vzorcev, bohinjsko čipko.

 

Fasada dobi novo podobo

 

Temna aluminijasta fasada je kajkmalu dobila svojo alternativo - les. Medtem ko so okvirji ostali kovinski, se je polnilo zamenjalo s svetlim lesom iglavca, končna izbira letev bo verjetno sibirski macesen, kjer pa ostajajo perforirani paneli, se uporabi vezane plošče.

 

“Cokel hiše kot tradicionalni element ostaja, dobil pa bo novo podobo v betonski različici.”

Prvoten vzorec perforacije izhaja iz risbe za pletenine, tekom projekta pa pridobi na razgibanosti, kar je ustvarjeno s parametričnim oblikovanjem. Izrezane luknje kvadratne oblike, ki tvorijo vzorec, se zmanjšujejo z oddaljenostjo od središčne linije.

 

V podaljšku stavbe, obrnjenem proti vrtu za hišo, se bo nahajala restavracija. Polni paneli ob strani ustvarijo potrebno zasebnost ob obedovanju, z nadaljevanjem enake višine panelov še po fasadi glavne stavbe, pa se oba dela vizualno povežeta. Tako preostanek fasade hiše, kot tudi notranjost balkonov sta sedaj obložena z navpičnimi lesenimi letvicami. Pohodna ravna streha restavracije se uporabi za masažni kadi dveh priležnih sob, ki imata edini dostop do te terase. Ograja terase proti vrtu je odmaknjena od roba za oviro med gosti hotela in obiskovalci restavracije.

Prednja fasada pridobi lesene stebre, ki izgled hiše povezujejo z okoliškimi lesenimi konstrukcijami, vmesne lesene letve pa nadaljujejo že prej vzpostavljen vzorec. Z bolj redko razporeditvijo letev so omogoči pogled navzven obstoječim oknom stavbe, hkrati pa prestreže poglede mimoidočih in ustvari prosojno kopreno med notranjostjo in svetom. Vhod v poslopje dobi svoj portal, ki poudarja in vabi. Prostor ob vhodu se nameni klopem, ki imajo tako privilegij zatišja in hkrati večerne sončne svetlobe. Nad vhodom se med letve na različni višini vstavi luči, ki še poudarijo vhod in ustvarijo igro senc.