Pogled proti dolini
Pogled proti dolini

Koncepten prikaz severne fasade, ki gleda zeleni dolini

press to zoom
obstoječe vzhod
obstoječe vzhod

Fotografija obstoječega stanja vzhodne fasade po požaru

press to zoom
obstoječe zahod
obstoječe zahod

Fotografija obstoječega stanja zahodne fasade po požaru

press to zoom
Pogled proti dolini
Pogled proti dolini

Koncepten prikaz severne fasade, ki gleda zeleni dolini

press to zoom
1/3

LJUBLJANA

ZELENI ODDIH

marec 2020

Investitor je objekt prevzel v poškodovanem stanju po požaru ostrešja. Projektna naloga zajema oblikovanje nove lesene konstrukcije mansardnega dela, razporeditev prostorov v vseh treh nadstropjih skupaj s prizidkom proti zahodu, kjer se bo nahajal sprostitveni center.

V mansardi se zasnuje apartma z dvema spalnicama ter skupnim bivalnim delom. Z željo po dobrem izkoristku dane kvadrature koncept predvideva dinamično razporeditev s stenami, ki prostor razdelijo po diagonalah. S tem vsaka od spalnic pridobi niše za vgradne omare ter široke prehode, ki ob klasičnih pravokotno postavljenih stenah ne bi bili mogoči.

Pritličje, ki je namenjeno lastniku, ima veliko spalnico ter dnevni prostor povezan z jedilnico in kuhinjo. Obstoječe okno kuhinjskega prostora se razširi in pripravi za panoramsko stekleno steno, kar z zunanjim okvirjem postane glavna značilnost severne stene. Okna mansarde so prav tako na isti poziciji, le da nimajo svojega balkona.

Prvoten koncept predvideva klet oblečeno v žgan les japonskega stila obdelave, znanega po imenu "Shou Sugi Ban". Kletno površino se podaljša proti zahodu, kjer se v sprostitvenem delu nahaja širok izbor opreme, od turške in finske savne, masažne kadi, mirne sobe za počitek ter spremljevalnih prostorov osebne higiene. Zaprt ambient wellnessa omogoča popolno prepustitev očiščevalni izkušnji.