top of page

MIKRO PREMIČNE BIVALNE ENOTE

Updated: Aug 31, 2019

Investitor z željo po gradnji svojega stanovanja ali pa najemu poslovnih prostorov, morda zgolj izdelave majhne počitniške hiške na svoji parceli ob morju kaj hitro spozna, da se stroški povezani z gradnjo hitro nakopičijo še preden se položi prvi temelj. Poleg stroška projektne dokumentacije in komunalnih prispevkov se prepogosto zgodi, da so stroški gradnje napačno ocenjeni zaradi tega ali onega razloga in kar naenkrat smo na trikrat večji ceni, kot je bilo na začetku planirano.


Kaj pa, če temu ni treba biti tako? Kaj pa, če namesto s kreditom počitniško domovanje plačamo zgolj s prihranki, nimamo skrbi s kreditodajalci, hkrati pa si lahko v vsakem trenutku premislimo in malo rajsko domovanje prestavimo v celoti na novo lokacijo. Odgovor je precej preprost - premičnine.


container recycle micro living
Struktura kontejnerja

Dandanes je vse bolj popularna kontejnerska gradnja, ki pa ima še vedno nekaj ovir, če že ne nevarnosti. Da se omeni zgolj nekatere, klasični kontejner je precej lahko izolirati, hkrati pa taka izolacija nikoli ni povsem učinkovita, saj prihaja do toplotnih mostov na vseh vogalih, kjer se nahajajo veliki jekleni profili. Poleg tega pa se kupuje velike količine jeklenih sten, ki ga bomo ob vgradnji oken, vrat in ostalih odprtin vrgli stran. Pa tudi to se da rešiti, bolj problematična je zgodovina posameznega kontejnerja, v kolikor se odločimo kupiti rabljenega, ki lahko govori o tovoru z biološkimi, kemičnimi ali celo radioaktivnimi onesnaževali. Česar se tak kontejner nikoli ne znebi.


Kaj pa če bi lahko na novo naredili kontejner, ki je povsem prilagojen lastnim željam? Kovinsko ogrodje z lesenimi izoliranimi stenami, ki segajo prav v vogal za preprečevanje toplotnih mostov. Velika okna, kakršnakoli fasada, svetla in prostorna notranjost. Pa saj to skoraj ni več kontejner, zakaj se torej govori o njih. Tekom prvih desetletij uporabe zabojnikov za prevoz dobrin so se razvili standardi za lažje zlaganje in dvigovanje tovrstnih zabojnikov, enoten način oblikovanja vogalnih zaključkov za zapenjanje kontejnerja z dvigalom, prilagojeno prikolico tovornjaka za točno nasedanje. Te lastnosti pa so predpogoj za cenovno sprejemljivo mobilnost, ki jo kontejnerji predstavljajo.

59 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page